Optændingsguide

Vend bålet på hovedet – tænd op i toppen. Miljøstyrelsen, skorstensfejerne og brændeovnsproducenterne anbefaler det, og det gør HWAM Living også. Vejen til en ren og miljørigtig forbrænding går igennem en fornuftig optænding. Det gælder om hurtigst muligt at få brændeovn og skorsten op i høj temperatur, så alle gasser bliver afbrændt. Vigtigt er: ”Fyr kun med tørt brænde. 16 – 20 % fugtighed.”

  1. Læg et par mindre stykker brænde i bunden af brændkammeret.
  2. Læg tynde optændingspinde på kryds og tværs ovenpå.
  3. Læg en optændingsbriket imellem de øverste pinde, og antænd så. Ilden vil langsomt varme pinde og brænde op og arbejde sig nedefter, således afbrændes alle frigivne gasser fra starten.
  4. Sørg for rigelig luft i starten (hvis du ikke har en brændeovn, der styrer det automatisk.) Træ kan ikke brænde uden ilt.
  5. Røgen der kommer ud af din skorsten bør være næsten usynlig.

Nu har du tændt op med omtanke for miljøet, dine naboer og din egen brændeovn og skorsten. Samtidig er det meget let at få gang i brændeovnen på denne måde, og der er meget mindre risiko for sod på glasruden.

Påfyring: Skal rummet varmes hurtigt op, bør du fyre med flere mindre stykker brænde, som vil opbygge varmen. Er den ønskede temperatur i stuen opnået, bør du påfyre med større stykker brænde, som vil give en langsommere varme.

God fyring!

Hos HWAM Living har vi filmet en optænding i indsatsen HWAM I 30/55, men samme optænding kan anvendes til alle HWAM brændeovne.

wood

Opbevaring af brænde

Korrekt opbevaring af dit brænde har meget at sige, hvis du ønsker kvalitetsbrænde til din brændeovn. Træ til brænde skal helst tørre ad naturens vej i sol og vind. Brænde tørret i varmeovn er ofte tørt på ydersiden og alt for fugtigt indeni. Vær opmærksom på dette, hvis du vælger ovntørret træ.

Det bedste tidspunkt at fælde træer til brænde er i løbet efterår eller vinter, hvor der ikke er så meget saft i træet.

Træ til brænde stables i meterstykker (max. 10 cm tykkelse) i ca. 6 mdr. i sol og vind.

Skæres og kløves til brænde, 25 cm længde, forskellige tykkelser, så man har forskellige størrelser at vælge imellem under fyringen. Stables igen i sol og vind.

Til sidst bringes det under tag, helst med mulighed for vind.

Uhensigtsmæssig behandling: Brænde kan let gå i forrådnelse eller forblive fugtigt i flere sæsoner hvis det opbevares forkert. Ligger brænde i et bjerg på jorden, eller tages det ind og stables når det stadig er meget fugtigt eller stables det på nordsiden af et hus uden mulighed for meget vind. Sol og vind er utrolig vigtigt for dit brænde.

Fugtighedsmåler er et godt redskab. Hos HWAM Living sælger vi en fugtighedmåler, som du kan bruge til at måle hvor fugtigt eller tørt dit brænde er.

Brændetyper

De fleste træsorter fungerer fint som brænde, men der er forskel på både brændværdi og pris de enkelte træsorter imellem.

  • Bøgetræ – er ideelt som brænde. Det er en hård træsort, der kræver en høj temperatur, før det antænder. Til gengæld brænder det længe efterfulgt af dejlige gløder.
  • Egetræ – har en lang brænde- og glødetid. Det er en hård træsort, og kræver ligesom bøg en høj temperatur inden det antænder. Eg brænder og knitrer længe efterfulgt af et stort glødelag.
  • Birketræ, lindetræ og kastanietræ – bedst til optænding og genantænding. Bløde træsorter, der antænder let, brænder uden en lyd, udvikler ikke megen røg og gløder, men brænder med en flot flamme og dufter helt vidunderligt.
  • Fyrretræ og grantræ – ideelt til optænding. Fyr og gran er bløde træsorter, som er let at antænde og brænder hurtigt. Brænder med en lysende flammer og giver kun få gløder.

Alle træsorter har samme brændværdi pr. kg. Det gælder også træpiller og hårdt presset træbriketter ved samme fugtindhold. Træ/brænde med 16 – 18 % fugtighed indeholder ca. 4,5 kW pr. kg træ.

HWAM Living